Visie

De burgers van Nederland hebben recht op laagdrempelige toegang tot kennis en cultuur. Waar zij druk zijn met werk, studie, gezin en een groeiend aantal vrijetijdsbestedingen, is het van belang om hen deze toegang actief aan te bieden.


Missie

De Bibliotheek op het station biedt de treinforens een aantrekkelijke, voortdurend vernieuwende Bibliotheekvoorziening. Deze bevindt zich op zijn dagelijkse route en vergemakkelijkt hierdoor het Bibliotheekbezoek. De Bibliotheek op het station wil uitgroeien tot een netwerk van herkenbare vestigingen op grotere Nederlandse stations.


Formule

Na uitgebreid vooronderzoek en een proefperiode van twee jaar met de Bibliotheek op het station Haarlem weten we wat treinreizigers van een Stationsbibliotheek  verwachten en daarop is de formule dan ook gebaseerd: een actuele collectie, snelle service en een netwerk van vestigingen waardoor lenen en terugbrengen van boeken op verschillende stations mogelijk is. Vanwege deze duidelijke eisen zijn stationsbibliotheken onderling sterk herkenbare vestigingen, met een zelfde werkwijze, dienstverlening, inrichting en uitstraling, maar altijd met een lokale touch.


Hoge waardering, meer vestigingen

De leden van de eerste Stationsbibliotheek in Haarlem waarderen hun Bibliotheek zeer hoog, vooral vanwege het gebruiksgemak en de actuele collectie. En zij wensen, verwachten zelfs, dat er na de Bibliotheek op het station Haarlem meer vestigingen volgen; dat maakt de formule sterker.

Daarom is onze oproep aan Bibliotheekorganisaties en grote gemeenten: doe mee met de snelste Bibliotheek van Nederland! 

Bekijk onze collectie

Selecteer een thema

Facebook